Geschiedenis

Oprichtinginterkerkelijk_koor

Interkerkelijk Koor Harderwijk werd opgericht op 8 april 1970. Een groepje mensen rondom organist/dirigent Willem Hendrik Zwart, zocht mogelijkheden om een interkerkelijk koor oprichten en dat lukte. De naam werd Protestant Interkerkelijk Koor en die naam hield het koor tot 2011. In dat jaar werd de naam aangepast tot: Interkerkelijk Koor Harderwijk

Actief naar buiten 

Het koor is vanaf het begin zeer actief geweest in het optreden naar buiten: meewerken aan kerkdiensten in Harderwijk maar ook elders, zangavonden organiseren in de tehuizen in de regio, maar vooral concerten geven. Meestal zelf georganiseerd en daarnaast werd ook meegewerkt aan concerten van andere koren.

Tien jaar lang deed het koor mee aan de kerstzang in het Dolfinarium, van 1970 tot 1979. Vele jaren werd er in de Grote Kerk van Harderwijk een kerstconcert gegeven.

Trouw werd er ook ieder lustrum een concert gegeven. Daarbij en ook bij andere concerten werd er meegewerkt door tal van zangers en musici.

We gingen voor optredens op reis naar België en Duitsland. Met het Őkumenischer Chor uit Anklam was er een goede band. Afwisselend reisden de koren naar elkaar toe en gaven ze samen fantastische concerten. Diverse leden van het koor reisden zelfs meerdere keren naar de Verenigde Staten en Canada voor concert tournees. In april 2014 is er een weekendreis gemaakt naar Kent in Engeland samen met CKV Sonabilé en in oktober 2016 werd samen met Sonabile een weekend doorgebracht in Keulen en Leverkussen.

img_6214

het koor zingt in de Dom
het koor zingt in de Dom
Zingen in de kerkdienst van de Evangelische Kirchegemeinde
Zingen in de kerkdienst van de Evangelische Kirchegemeinde
de kerk met de gemeente
de kerk met de gemeente

Op 8 april 2015 bestond het Interkerkelijk koor Harderwijk 45 jaar. Er konden 3 dames worden gehuldigd die al die jaren lid waren geweest. Dit vond plaats tijdens een gezellige feestavond.

de 3 dames rechts op de foto zijn 45 lid
de 3 dames rechts op de foto zijn 45 lid

Om dit lustrum muzikaal te vieren werd er op 8 oktober een Korendag georganiseerd. Een flink aantal koren uit Harderwijk en Hierden deed hier aan mee.

optreden van IK Harderwijk bij de Korendag
optreden van IK Harderwijk bij de Korendag

Dirigenten

Er waren in 48 jaar 6 dirigenten. Willem Hendrik Zwart was gedurende 20 jaar verbonden aan het koor. Daarna Wim Magre, Marcel van de Ketterij,  Fred de Vries  en Adriaan Bruinink. Per augustus 2018 is Arjaan van Eck de dirigent.

Bestuur

In al die jaren hebben vele leden zich nuttig gemaakt in het bestuur. Met grote inzet en veel plezier zorgden zij voor heel het reilen en zeilen. Dit alles onder leiding van een voorzitter. De voorzitters van het koor waren: Wim Lentink, A.Pietersma, Jan de Hoop, Wil de Bolster, Els Kok, Mieke Alblas en Anke van Luxemburg. Momenteel is Betsie Duenk voorzitter.

Ereleden

Destijds is Dhr. Willem Hendrik Zwart na 20 jaar dirigentschap benoemd tot erelid. Hij overleed in 1997.

Mw. Bets Jansen, die aan de wieg stond van het koor, kreeg ook de titel erelid toen zij afscheid moest nemen van ons koor. Zij overleed op 28 december 2016.

Vernieuwen

Het Interkerkelijk Koor Harderwijk stelt zich als doel om ook na 49 jaar nog helemaal jong te zijn en te blijven. Vernieuwen is daarbij het sleutelwoord. Dat betekent dat wij alert zijn bij de keuze van de muziek. Naast al eerder gezongen muziek, wordt er steeds gezocht naar nieuw repertoire. Muziek die jong en oud aanspreekt zodat het aantrekkelijk blijft voor de leden van nu en voor hen die bij ons kennis komen maken. Bij vernieuwen hoort ook dat we willen optreden op andere plekken dan we gewend zijn. Zo blijft het fijn om lid te zijn van dit koor.